In het seizoen 2014/2015 was er in totaal 300.00 uur aan politie-inzet nodig rondom voetbalwedstrijden. Een kostenpost van 15 miljoen euro per jaar, een bizar hoog bedrag. Stel je voor wat de Nationale Politie met dit geld had kunnen doen als voetbal net zo vreedzaam was als bijvoorbeeld korfbal. Politiechef Bouman zou voor dit bedrag ongeveer 545 duizend champagneontbijtjes kunnen declareren. Cijfers die toch wel een flinke kater opleveren. Maar wat drijft hooligans nou om vaak om en rond het stadion voor zoveel overlast te zorgen? En waarom gaan de diehard hooligans zelfs zonder dat er een bal rolt in bossen met elkaar op de vuist?

Wij hebben een tijdje geprobeerd om hooligans te benaderen. We kwamen er al snel achter dat dit lastiger ging worden dan dat we van te voren hadden gedacht. Uiteindelijk kwamen we op het spoor van de desbetreffende hooligan, die liever anoniem wil blijven. Dit wil hij omdat het de politie zou helpen met een onderzoek, wanneer zijn naam of de naam van de club in de media verschijnt.

 

Om te beginnen, wat betekend de term hooligan. het betekent letterlijk: “iemand die meedoet aan georganiseerd geweld rond sportwedstrijden”.

 

Vindt jij jezelf een hooligan?

‘’Ik vind mezelf een fanatieke supporter. Ik ga naar elke thuis –en uitwedstrijd van mijn club. Ik vind dat je een hooligan bent, wanneer je bij de harde kern van een voetbalclub zit. Ik sta wel altijd klaar om te vechten. Ik kijk tegenwoordig niet meer op van een vechtpartij of een bestorming”.

 

Waar kijk jij dan wel van op?

“Normaal gesproken wordt er geen gebruik gemaakt van wapens, maar ik heb wel eens meegemaakt dat er iemand werd neergestoken met een mes. Ja, wanneer er dan een mes wordt getrokken dan draaien er wel een aantal door. Wij hadden geen wapens bij, want normaal gesproken gebeurd zoiets niet. Dus wij hebben toen gebruik gemaakt van de stenen die er lagen. Ja, die keer ging het wel te ver”.

 

Spreek jij dan ook af om te vechten en zo ja hoe gaat dit dan in zijn werk?

“Ja dat doen we. We vechten steeds minder rondom het stadion. Er is daar meer politie en er hangen tegenwoordig veel camera’s. Het risico dat je loopt is gewoon groter. We spreken vaak af op afgelegen plekken, zoals een bos of een parkeerplaats. Beide partijen stemmen er mee in en er heeft eigenlijk niemand anders last van. Het gevecht duurt ook niet lang, ongeveer 2 tot 5 minuten en dan is het klaar, geven we elkaar een hand en gaan ieder ons eigen weg.

 

Waarom vechten jullie dan eigenlijk?

“Ik vecht vooral voor de kick. Ik vind het vechten zelf ook leuk maar het gevoel dat je naderhand hebt vind ik prachtig. Van een gevecht kan ik nog twee weken nagenieten. Daarnaast vechten we ook om de stad te vertegenwoordigen. Door te vechten krijgen we respect van andere groepen. Ook is kameraadschap heel belangrijk. Ik heb met alle jongens uit mijn groep een hele hechte band. Je moet voor elkaar klaar staan”.

 


 

 

Zijn er nog bepaalde regels tijdens een gevecht?

“Ja, die zijn er. Er is wel echt respect onderling. Iedereen komt naar de afgesproken plek om te vechten. Het maakt niet uit tegen wie we vechten. Of we nu tegen een rivaal vechten of een andere club, er is altijd sprake van een erecode. Dat houdt in dat je niet op iemand inslaat of –schopt die al op de grond ligt en dat er geen gebruik gemaakt wordt van wapens. Wanneer je met supporters van clubs uit de Randstad vecht, dan zijn er vaker incidenten tijdens een gevecht.

 

Het gaat hem dus vooral om de kick naderhand, maar ook het vechten op zich vindt hij leuk. Er is een bepaalde erecode als het aankomt op vechten. Een erecode die door iedereen moet worden opgevolgd. Daarnaast worden er strengere straffen opgelegd door de politie en hangen er meer camera’s rondom de stadions, waardoor het risico wordt vergroot. Er wordt minder vaak gevochten rondom stadions en meer op afgelegen plekken. Ook wordt er niet gevochten met ‘normale’ supporters, maar alleen met mensen die hiermee instemmen. Maar wat vinden normale supporters van het geweld dat er wordt gebruikt door hooligans van hun club?

 

Youri Kievits

Een Hooligan die wel met naam in de media verschijnt en ook met ons sprak is Youri Kievits. Youri is een bekende hooligan en schreef zelfs een boek over het leven van een hooligan.

 

´´Er wordt altijd een verkeerd beeld geschetst over hooligans, daarom wil ik in mijn boek vertellen hoe het echt zit´´, zegt de relschopper. ´´Wij vechten voor de eer en trots. Het is wel veel netter tegenwoordig dan vroeger, er wordt alleen met de vuisten gevochten. Ook schudden we tegenwoordig netjes handen na afloop´´, aldus Kievit.

 

Zijn normale leven en hooligan leven combineert Youri moeiteloos. ´´Ik werk voor een beveiligingsbedrijf, ik ben daar heel open over mijn leven als Feyenoord hooligan.

 

´´Ik vind mezelf een echte hooligan, het is iets genetisch wat elke man wel heeft denk ik. Hetis altijd stad tegen stad. Het stereotype hooligan klopt niet, we zijn niet allemaal kale mannen die alles kapot slaan´´, stelt de Feyenoorder.

 

´´De dingen die ik vertel in mijn boek zijn geen geheimen, maar veel andere jongens nemen het mij niet in dank af, ik krijg nog steeds veel doodsbedreigingen. ´´

 

In ons gesprek met de auteur kwamen veel standpunten naar voren die wij ook hebben gehoord van onze anonieme hooligan. Op dit vlak zijn de vechtersbazen het dus wel met elkaar eens.

 

Supportersverenigingen

 

Bij Feyenoord wordt er, zoals in de infrographic te zien, de meeste politie ingezet. Ook vinden er de meeste incidenten plaats rondom Feyenoord-hooligans. “Als je vecht met mensen uit de Randstad, dan gaat het vaker mis”, aldus onze anonieme hooligan. Dus wat vindt de onafhankelijke supportersvereniging van hooligans?

 

We vroegen het aan Lennart Montizaan van de desbetreffende Feyenoord-vereniging. “Wij zijn een onafhankelijke supportclub die vooral bestaat uit ‘normale’ leden”, vertelt Montizaan over het ledenbestand. “Wij doen als supportersvereniging geen uitspraak over wat wij vinden van hooligans, maar wij gaan altijd uit van een positieve insteek onder de supporters”, aldus de terughoudende medewerker.

 

De speler

 

Voetbalgeweld is iets wat clubs schaad, en dus ook zijn spelers. Wat vindt een speler dan van het geweld in en rondom het stadion? Jordens Peters, verdediger en aanvoerder van eredivisieclub Willem II veroordeeld het geweld wat onder anderen plaatsvond tegen Feyenoord een aantal weken geleden. ‘’Het schaad de club enorm zulke incidenten. De club probeert een stadion vol te krijgen en dit schrikt mensen af om naar de wedstrijden te komen’’, stelt de geboren Nijmegenaar. ‘’Ik heb zelf kinderen en dan ga ook ik wel nadenken of ik ze wel mee moet nemen’’, aldus Peters. De centrale verdediger begrijpt de emoties van de hooligans wel. ‘’Ik zat een aantal weken geleden tussen die jongens toen ik geblesseerd was en dan zie je wel dat er veel wordt uitgedaagd, het zit er allemaal iets te dik op.’’, zegt de aanvoerder. ‘’Maar dan nog is geweld nooit goed te praten of de goede oplossing’’, concludeert een stellige Jordens Peters.

 

 

 

 

 

 

 

 

Harde cijfers

 

Om het probleem ook eens te duiden in cijfers is hier een overzichtje van de belangrijkste cijfers over voetbalgeweld. (Klik op het linkje voor interactieve versie!)

https://magic.piktochart.com/output/19010299-politie

 

 

Conclusie  

 

Het geweld tussen hooligans is onderling vooral een erestrijd en een zoektocht naar aanzien bij andere groepen. Het vechten is voor veel van deze jongens een kick. Verassend genoeg wordt er wel ‘’met respect gevochten’’, er bestaan regels. Voor de normale supporters is het vooral een angstig onderwerp om over te praten. En de speler, die begrijpt de emoties wel, maar veroordeeld het geweld net zo hard.