Onderzoek

Hoe vet, dat voedselpakket?

Mar 07, 2018 Iris Wijnands

Door Joep Oerlemans en Iris Wijnands

07-03-2018

Tilburg – Gezonde voeding, dat is belangrijk. Dat roepen we allemaal. Het eten van goede en verantwoorde producten is lang niet zo vanzelfsprekend als het misschien lijkt. Want waar het ene huishouden boodschappen doet bij de steeds duurder wordende groenteboer, slager en bakker, moet het andere huishouden het doen met pakketten die zijn samengesteld uit restpartijen en giften. Gezond eten, kan dat wel, als je koelkast gevuld wordt met producten afkomstig van een voedselbank?

De cijfertjes

In Nederland leven 1,2 miljoen mensen volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder de armoedegrens. De armoedegrens is het inkomen dat iemand nodig heeft om te kunnen voorzien in de basisbehoeften, zoals kleding, drinkwater, huisvesting en voldoende voedsel. Van deze groep gaan er 80.000 mensen tijdelijk naar de voedselbank en per jaar wordt er voor circa 60 miljoen euro aan producten weggegeven door voedselbanken in Nederland. Om te weten of deze producten gezond zijn, moeten we een kijkje nemen in een voedselpakket.

Bekijk hier de tijdlijn met een overzicht van gebeurtenissen bij de voedselbank:

Of ga naar deze link: https://www.timetoast.com/timelines/tijdbalk-voedselbank

 

Maar wat is dan gezond?

Als we kijken naar de richtlijnen van het voedingscentrum betekent gezond eten dat je volgens de Schijf van Vijf eet. “Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, dan neem je producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam,” staat er op de website van het voedingscentrum. De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken vol goede producten om uit te kiezen.

Niet mogelijk

Probleem opgelost, zou je denken. Als de voedselbanken iedere week producten uit de Schijf van Vijf meegeven, moet het goedkomen. Helaas, was het maar zo simpel. “Als voedselbanken willen we graag elke week een voedselpakket samenstellen waarin de schijf van vijf in voldoende mate is vertegenwoordigd. Omdat dit nu niet mogelijk is, zijn we primair op zoek naar producten die passen binnen deze schijf van vijf. Als we daarnaast in zeer beperkte mate ook snoep en snacks aan het pakket kunnen toevoegen is dat prima,” staat er in het rapport ‘Feiten en Cijfers Voedselbanken Nederland – 2016’.

Het lijkt simpel. Genoeg aardappels, vlees, groenten en zuivel, dan zijn we er toch al bijna. Echter zijn de voedselbanken in Nederland afhankelijk van bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Die schenken hun voedseloverschotten aan de lokale voedselbanken of het distributiecentrum en die delen het dan weer uit aan de 30500 huishoudens die naar de voedselbank gaan. De ene keer is er een overschot aan paprika’s, de andere keer niet. En zo gaat het met alle producten. De voedselpakketten zijn een aanvulling op de boodschappen van de cliënten. Wat er niet in zit, moet men zelf aanschaffen.

Vier voedselbanken (Oss, Boxtel, Venlo en Tilburg) openden hun deuren (en pakketten). Wat blijkt? De voedselbanken streven de Schijf van Vijf na, maar voegen toch vaak snoep en koek bij, zoals ook in het rapport staat. Ook zitten er veel pakjes en zakjes in de pakketten.

Loading...

Loading…

" target="_blank">

Loading...

Loading…

 

 

Diëtist Lindsey Langenhof legt in een interview uit wat gezond is en waarom het belangrijk is om gezond te eten. Ook gaat ze in op de pakjes en zakjes. Want hoe erg zijn die eigenlijk?

“Pakjes en zakjes bevatten vaak veel zout en loze calorieën. Je krijgt dus teveel zout binnen en zout vergroot de kans op hart- en vaatziektes. Je krijgt ook veel te veel calorieën binnen. Neem bijvoorbeeld een zakje spaghettisausmix. Dat zijn al snel driehonderd calorieën extra in je spaghetti. Natuurlijk zitten er wel kruiden in, maar dat is maar een klein deel. De basis van zo’n zakje is zout en suiker,” aldus Langenhof.

 

En wat is dan ‘gezonde voeding’?

“Dat is altijd een lastige vraag. Het is allereerst belangrijk dat je niet teveel eet. Tegenwoordig eten mensen veel meer dan vroeger. Wat ook heel belangrijk is, is dat een groot deel van je voedsel plantaardig moet zijn. Er is een beroemde uitspraak van schrijver en journalist Michael Pollan: ‘Eat Food. Not too much. Mostly plants’. Dus vooral plantaardig gebaseerde voeding met een kleine hoeveelheid dierlijke eiwitten. Natuurlijk mag je wel een keer een gebakje pakken of lekker uiteten gaan. Voeding is niet alleen maar iets in je mond stoppen zodat je brandstof hebt en vitaminen binnenkrijgt. Voeding is ook een stukje socialiteit.”

 

Stel dat we over een langere periode geen gezond voedsel eten, wat zijn dan de gevolgen?

“Dat vergroot de kans op gezondheidsproblemen. Denk aan welvaartsziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes. Bij ouderen komt het ook voor dat de spiermassa gaat afnemen door een tekort aan vitamines. En kinderen die eten krijgen van de voedselbank hebben vaak minder variatie in hun eetpatroon dan kinderen waarvan de ouders zelf alle boodschappen kunnen kopen. Kinderen van de voedselbankouders ontwikkelen zich vaak ook minder goed dan andere kinderen. Cognitief lopen ze achter, ze zijn minder ‘slim’ en kunnen zich minder goed staande houden in de maatschappij. Omdat ze minder toegang tot gezonder eten hebben gehad, zullen ze zelf ook minder snel naar gezonder voedsel overstappen. Dat passen ze later dan ook niet toe op hun eigen kinderen. Zo kom je dus eigenlijk een beetje in een cirkeltje terecht, waar je moeilijker uit kunt komen.”

Goed, wij willen wel graag gezond eten, maar volgens de diëtiste doen de cliënten van de voedselbank dat dus niet. En ook hun nageslacht blijft slecht eten. Wat hebben cliënten hier zelf op te zeggen? Vinden ze gezonde voeding belangrijk? En zouden ze wel gezonder eten als ze zelf al hun producten zouden kopen?

 

Pierre Keijzers is cliënt bij de voedselbank Oss en komt er al zo’n drie jaar. Hij is alleenstaand en haalt iedere week een pakket op voor een eenpersoonshuishouden. Hoe is het om producten op te halen bij de voedselbank? En vindt hij gezonde voeding belangrijk?

 

Deze week is er weinig groenten binnengekomen bij de voedselbank, kunt u daar een beetje op inspelen?

Ik stem mijn boodschappen daar zeker op af. Het is nu winterperiode dus zijn er minder verse groenten, dan krijgen we vaak groenten uit een blik. Dat vul ik dan aan met groenten uit de supermarkt.”

 

U staat heel open in het gesprek, waar anderen juist onherkenbaar willen blijven. Hoe komt dat?

“Waarom niet? We moeten juist heel blij zijn dat deze mensen dit werk doen. Anders is er niks. Wat moet ik dan? Er zijn mensen die deze redenatie niet hebben en gewoon elke week naar de voedselbank komen en dan weer gaan.”

 

Hoe was het voor u om de eerste keer de voedselbank binnen te stappen?

“De eerste keer is het even wennen en vreemd. Hoe gaat het? Hoe steekt het in elkaar? De keren daarna gaat het gewoon allemaal vanzelf. Je bouwt gewoon gelijk leuke contacten op met de vrijwilligers. Je maakt een praatje of een grapje. Soms help je of waarschuw je elkaar. Dat gaat vanzelf.”

 

Vertelt u uw vrienden, familie en kennissen dat je bij de voedselbank bent?

“Waarom niet? Ik schaam me daar niet voor, ik ben er gewoon open over.. Je hebt een moeilijke tijd zonder werk en weinig geld, dat kan iedereen overkomen. Ik ben heel blij dat de voedselbank er is, het is voor mij een opstapje om het leven weer op de rails te krijgen.”

 

Wat zou het voor u betekenen als de voedselbank er niet was?

“Minder luxe voedsel en minder eten op sommige dagen. Het is niet zo dat ik een dag helemaal niks te eten heb, maar ik moet er dan wel zuiniger mee omgaan.

Maar de pakketten zijn hier zeer goed, er wordt goed rekening met de schijf van vijf gehouden. Wat ook heel belangrijk is, is dat de vrijwilligers echt heel aardig zijn en respectvol met je omgaan. Daardoor kom ik eigenlijk wel met ‘plezier’ hier.”

 

De voedselpakketten zijn eigenlijk een aanvulling op wat u zelf koopt, wat haalt u dan nog bij de supermarkt?

“Vooral verse producten zoals vers brood. De voedselbank hier heeft wel wat verse producten erbij zitten, maar dat is natuurlijk niet genoeg voor de hele week. Vaak koop ik verse groenten en zuivelproducten zoals melk. Ik rook niet, dus ik heb gelukkig meer te besteden aan vers eten.”

 

Zijn er wel eens producten die u weggooit?

“Weggooien is zonde, maar als het heel erg kort naar de datum loopt, kijk ik echt heel goed of ik het wel of niet kan eten. Soms gooi ik thuis iets weg. Om te kijken of het nog goed is, heb ik een lijst thuisliggen die ik van de voedselbank heb meegekregen. Daar staat op of producten nog te gebruiken zijn en een aantal kenmerken wanneer het niet meer eetbaar is. In die zin krijg je wel goed ‘gereedschap’ vanuit de voedselbank mee.”

 

Bij de voedselbank is nooit zekerheid wat je meekrijgt, ben je daardoor creatiever gaan koken?

“Ik kook zeker creatiever. Vroeger was het zo dat ik naar de winkel ga en koop waar ik zin in heb. Nu is het zo, dat ik kijk wat ik in huis heb en wat ik krijg. Daar moet ik dan iets mee maken.”

De voedselpakketten zijn dus altijd weer anders. Dat is ook logisch, als de voedselbanken restpartijen krijgen. Vaak zijn dat producten die niet meer verkocht mogen worden in de winkel, maar nog gewoon te eten zijn.

 

Bestuurslid Henk Snijders van de voedselbank in Oss legt uit hoe het zit. Hoe komen ze eigenlijk aan die pallets met voedsel die in de grote stellingen staan?

Hoe komt u aan het voedsel hier?

“Wij hebben veel leveranciers hier in Oss. Een aantal supermarkten levert een partij spullen die zij niet meer mogen verkopen in de winkel. Die kunnen wij dan prima gebruiken.

Met name langer houdbare spullen krijgen we dan binnen. Denk dan aan rijst, pasta, pannenkoekenmix, koekjes.

We krijgen ook veel van ‘een bepaalde soep- en worstleverancier’ (red.), die fabriek zit hier niet ver vandaan. Als zij bijvoorbeeld te weinig soep in één blik hebben zitten, wordt die hele partij afgekeurd en krijgen wij die. Dan krijgen we weer een paar pallets per week en kunnen we alle mensen een blik soep meegeven.”

 

Hoe zit het met verse producten?

We hebben hier een eigen slagerij waarin we ons vlees snijden. Eigenlijk kunnen we elke week de mensen vleeswaren voor op brood meegeven. Van de aardappelen die we hier binnenkrijgen maken eenpersoonszakjes. Dus met vier mensen krijg je vier zakjes aardappelen bij je pakket. Verse groente is soms lastig. Deze week is de vracht helaas heel summier. Het is natuurlijk ook niet de tijd van het jaar hè. Dat proberen wel zoveel mogelijk op te vangen met groenten in een pot. Zo komen de mensen toch aan hun portie groenten.

We hebben hier in Oss ook een chinees restaurant zitten en die koken een keer in de week een uurtje langer door. We kunnen de cliënten altijd een versbereide maaltijd meegeven.”

 

Zijn er producten waar jullie altijd genoeg van hebben?

“Zeker, elk jaar komen we om in de pepernoten, alles wat overblijft in de supermarkt wordt naar ons toegebracht. We kunnen haast iedereen tot aan de zomer voorzien van pepernoten… Dat is wel een beetje te veel van het goede, daar stoppen we na een paar weken dan ook mee.”

 

Er staan hier ook allemaal toiletartikelen, die geven jullie ook uit?

“Klopt, het komt vaak voor dat er bij een vracht een doos afwasmiddel, afwasborstels, deodorant, tandpasta en tandenborstels zit. Dat krijgen de mensen er dan als extraatje bij, mits we er genoeg van hebben. Daarnaast krijgen we ook wel eens speelgoed aangeleverd, in een apart hoekje staat dan een van onze vrijwilligers met al het speelgoed en mogen de kinderen iets uitkiezen. Voor verjaardagen van de kinderen stellen we een doos samen met een presentje van de voedselbank. Zo proberen we onze cliënten ook iets extra’s te geven.”

De vrijwilligers die je in de vier voedselbanken treft zijn stuk voor stuk even behulpzaam en vriendelijk. Dat moet ook wel, leggen ze uit. Het vertrouwen van de cliënt is zeer belangrijk. In Boxtel hangt een spreuk op de muur, over de glimlach van de cliënt. Daar doen ze het voor.

 

Voedselbank Tilburg is een van de grotere voedselbanken van Brabant. Tevens is dit ook het distributiecentrum voor Brabant en Zeeland. Operationeel directeur Arn van Baest vertelt in dit interview over zijn taken.

 

Hoe bent u als vrijwilliger bij de voedselbank gekomen?

“Nou, vroeger heb ik een supermarkt in Tilburg gehad. Ik had dus ervaring op managementgebied. Toen ben ik via-via gevraagd om bij de voedselbank Tilburg aan de slag te gaan. Daar heb ik toen ja op gezegd, ik vind het namelijk heel goed om iets voor een ander te doen. De cliënten hebben deze voorziening echt nodig.

 

Hebben jullie bepaalde criteria voor de inhoud van de pakketten?

“Wij streven er altijd naar om zo vers mogelijke producten in de pakketten te doen. Dat is soms wel lastig, zeker met groenten en eieren. Eieren zijn het meest schaars, we krijgen wel eens een partij aangeboden van een hobbyboer. Probleem is dat wij ons aan bepaalde regels moeten houden. Zo moeten wij weten wanneer de eieren gelegd zijn, om zo de houdbaarheidsdatum vast te kunnen stellen. Dat is bij hobbyboeren niet altijd het geval. Dan mogen wij de partij niet aannemen.

Gelukkig kunnen wij de cliënten wel altijd vers brood aanbieden en vaak ook witte of bruine bolletjes erbij. Vlees hebben we over het algemeen ook genoeg.

We proberen ook drie kant-en-klaarmaaltijden in de pakketten te stoppen. Iets van chips, koekjes of snoep hebben we altijd wel voldoende om erbij te doen.”

 

En? Hoe gezond is het voedsel bij de voedselbank nou?

Tijdens de rondgang bij de vier voedselbanken bleek dat het antwoord van veel factoren afhankelijk is. Er hangt veel af van het seizoen. In de zomer zijn er meer verse groenten dan in de winter. Men krijgt in de winter potgroenten mee. Niks mis mee, maar bij verse groenten zitten minder conserveringsmiddelen. Het pakjes en zakjes principe van Langenhof dus. Een pakket in de zomer kan gezonder zijn door de meer verse producten.

 

Voedselbank Boxtel heeft een moestuin erbij waar ze groenten kweken, daar hebben ze dus vaak een beetje extra om mee te geven. Bij alle voedselbanken zitten er veel pakjes en zakjes in de pakketten. Daar zit veel suiker en zout in, dat is volgens de diëtiste dan weer een stuk ongezonder. Ook worden er bij alle bezochte voedselbanken kant-en-klaar maaltijden meegegeven. Deze bevatten meer suiker en zout dan wanneer je een maaltijd thuis vers bereid. Het valt op dat er bij alle voedselbanken zakken chips, nootjes, koekjes en snoep in de pakketten zit. Dit zijn echte caloriebommen met veel suiker en zout. Ook worden er veel sapjes en frisdranken meegegeven, waar te veel suiker in zit. Dat is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. Alle voedselbanken proberen wel genoeg vleeswaren mee te geven, over het algemeen lukt dat ook.

 

Het ontbreekt vaak aan eieren en zuivelproducten. Volgens de Schijf van Vijf zijn die zeker belangrijk, in een gevarieerd en gezond eetpatroon.

 

Er is ontbreekt nog veel aan gezond en vers voedsel bij de voedselbank. De voedselbanken zijn helaas volledig afhankelijk van giften en kunnen dus vaak niet anders. Wat wel een idee is, is dat voedselbanken, net als de voedselbank in Boxtel, een eigen moestuin beginnen om zo extra verse groenten mee te kunnen geven.

 

Voorlopig zal de voedselbankcliënt het moeten doen met de inhoud van de pakketten zoals ze nu zijn. Een aanvulling op de gewone boodschappen, samengesteld door (soms ongezonde) overschotten van leveranciers. Gezonde voeding, dat is belangrijk. Maar nu weten we ook waarom dat in sommige gezinnen niet gaat. En ondanks alle gebreken, gaan de vrijwilligers gewoon door. Want zoals Pierre al zei: “Als de voedselbank er niet zou zijn, wat moet ik dan?”